soepen çorbalar

 yoghurt soep  yayla çorbası

deze soep wordt veel gegeten tijdens de ramadan maar wordt ook heel veel gegeten in de warme zomer dagen. de soep wordt gemaakt met yoghurt en rijst voor nederlanders misschien iets wat rare combinatie maar het is een hele lekker soep met heerlijke frisse smaak.

benodigdheden;
  • 3 glazen water
  • 1/4 glas rijst
  • 2 glazen yoghurt liefst Turkse of Griekse yoghurt ca 500gr (ook bij supermarkt verkb)
  • 1/2 glas melk
  • 1 ei geel
  • 2 a 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 a 1.5 eetlepel gedroogde munt
  • zout
breng het water in een pan aan de kook. voeg de gewassen rijst bouillon en snufje zout erbij en kook de rijst totdat deze gaar is. ( niet afgieten)

meng ondertussen de yoghurt,melk,het ei geel, en gezeefde bloem in een grootte kom met een gardder.
neem nadat de rijst is gekookt en een paar lepels van het vocht uit de pan en doe dat in de kom met het yoghurt mengsel rond dit goed door. voeg vervolgens het mengels in kom bij de rijst in de pan. kook dit onder regelmatig roeren ca 10 min

neem een klein pannetje en smelt hierin de roomboter. Als de roomboter gesmolten is en begint te spetteren  voeg de gedroogde munt toe en roer dit door laat het nog enkele seconde op het vuur en zet het vuur uit.

doe het boter munt mengsel bij de pan en roer het door. je kant ook de soep eerst opscheppen en vervolgens het boter mengsel in de soepkom er bij doen.

 meteen warm serveren vaak zet nog beetje gedroogde munt op tafel


afyet olsun!